Впечатленията на Катя от изминалото лято

Тъкмо завърши гимназия, какво планираш да правиш сега?
Предстои ми да се преместя и да уча в София, което ще е едно голямо предизвикателство! Планирам да продължа да да се включвам в различни дейности! Това стажанство е само началото.

Какво повлия на решението ти да станеш стажант през това лято?
Едно от нещата е нуждата от помощ, която виждах около себе си и желанието ми да съм полезна там, където живея. Младите хора нявсякъде имат нужда да бъдат насърчени и това е, което се опитах да направя. Друга причина е, че обичам лагери и обичам да помагам на лагери и да израствам като се уча!

Ти работи с младежи от цяла България. Какво според теб кара младите хора да се включват в лагерите, какво ги вълнува?
Нови запознанства и приятели, учене на нови неща, практикуване на английски с чужденци.

Какво друго можеш да споделиш за времето си като стажант, което може да е важно като информация за други млади лидери?
Лятото е лудо и е изключително предизвикателно. Аз се научих да давам сили и време без да очаквам да ми се върне. Стажанството е едно икзлючително преживяване изпълнено с дълбоки приятелства, много уроци по търпение и мир, много смях и изненади. Не бих го заменила с нищо и го препоръчвам на всеки, който обича да учи и да израства!

Катя Зарева,
Ракитово,

Студент първа година в Софийски университет
Стажант към Истински Хоризонти -лято 2018

СПОДЕЛЕТЕ

КОМЕНТАР

Практически ползи и умения, които младите хора могат да придобият от общоприетите християнски ценности:

Прошка – Чрез нея започва християнският живот. Всеки получил прошка знае, че е сгрешил. Това осъзнаване дава възможността по-лесно да прощаваме чуждите грешки, както и на нас ни е простено. Всички ние грешим в много неща. Прошката е в основата на всяко истинско взаимоотношение, както това с Бога, така и в семейството и между приятелите.

Вяра /доверие/ – Библията говори не само за вяра, но и за доверие. Който вникне в същността на вярата изгражда в себе си умението да държи на истински здрави взаимоотношения, защото те ще са основани на взаимно доверие.

Надежда – Надеждата отговаря на въпроса – “какъв е смисълът?” Всеки започнал нещо се надява, че ще го свърши и то ще е нещо добро. Едно от изключително важните неща за младия човек е да намери смисъл, в който да се надява! Най-голямата надежда на християните е във възкресението. То дава различен смисъл на целия живот. За това и най-светлият християнски празник е Великден.

Любов – Много се говори, пише, пее за любовта. В християнството има един стандарт за любов и това е кръстът и жертвата на Христос. Можем много да си говорим колко се обичаме и това е хубаво, но истинският тест на любовта е какво можем да жертваме един за друг.

Семейство – Трябва да уточня, че в християнските принципи говорим за традиционното семейство – мъж и жена свързани в брачен съюз! Това е семейството според разбиранията на християнството и в такова семейство се раждат и отглеждат децата. Библията говори много за любовта в брачните взаимоотношения, както и за послушанието на децата (една от десетте Божии заповеди).

Трудът – Поговорката “Който не работи не трябва и да яде” всъщност е цитат от Библията. /2 Солунци 3:10/ Трудът и старанието са ясно подчертани добродетели, които всеки християнин трябва да усвои.

Законност – Библията говори за Бога като “Бог на реда”. В нея ясно се посочва, че законността и правдата са от Бога, а неправдата, корупцията и безнаказаността водят до тежки последици.

Това не е всичко, но е само малък пример за характера, който искаме младите хора да изградят у себе си, като се облягат на християнските ценности и убеждения.