Летни лагери 2019

Седем години в една посока и цел! Днес съм благодарен за всички, които работиха заедно, за да се случат лагерите това лято. Надявам се, че и вие очаквате да видите какво се крие зад хоризонта.

 

Иска ми се да надникнем в строителството. За да се построи една къща е необходимо да имаш чертеж, после конкретни планове, купуване на строителни материали, цяла бригада, която да работи сериозно. Ако искате къщата ви да е здрава – тогава и материалите, и бригадата трябва да работи здраво. Изграждането на един дом изисква – време, усилия, много хора, материали и разбира се виждане – какво точно искаш да постигнеш!

Истински Хоризонти вижда изграждането на взаимоотношения с и между младите хора като изключително важна част от работата си. Бъдещи лидери растат в обстановка на поемане на отговорност, изработване на характер, дисциплина и посока. Само така животът, който изграждат може да бъде здрав и целенасочен.

След лагерите и тази година можем да кажем, че имахме здрав отбор, страхотни младежи, и невероятни доброволци и стажанти. Шестима стажанти, над 15 доброволци, целият ни екип работихме здраво, за да се случат 6 лагера за малък период от време и на различни места. Младежите, които се включиха и родителите, които ни се довериха, за да изпратят децата си – надяваме се останаха доволни от преживяванията – музика, спорт, палатки, катерене, велопоходи, плаж и много други приключения и дневни занимания.

Седем години изграждане на нашата къща – в една посока и цел, днес съм благодарен за всички стажанти, доброволци, тимове, които дойдоха да помагат, за да се случат лагерите.
Благодарен съм за младежите, които поканиха приятели и за приятелите им, които благодаряха, че са били част от преживяното.

Благодарен съм за младежите, които продължават да бъдат с нас и след лагерите!
Да градим взаимоотношения, да подготвяме лидери, да създаваме добри екипи, да подобряваме уменията на тези, които вече служат – това са част от целите ни и гледаме напред с надежда!

Сърдечни поздрави, Габриел Хилман
Директор Истински Хоризонти, България

ЗАТВОРИ

Практически ползи и умения, които младите хора могат да придобият от общоприетите християнски ценности:

Прошка – Чрез нея започва християнският живот. Всеки получил прошка знае, че е сгрешил. Това осъзнаване дава възможността по-лесно да прощаваме чуждите грешки, както и на нас ни е простено. Всички ние грешим в много неща. Прошката е в основата на всяко истинско взаимоотношение, както това с Бога, така и в семейството и между приятелите.

Вяра /доверие/ – Библията говори не само за вяра, но и за доверие. Който вникне в същността на вярата изгражда в себе си умението да държи на истински здрави взаимоотношения, защото те ще са основани на взаимно доверие.

Надежда – Надеждата отговаря на въпроса – “какъв е смисълът?” Всеки започнал нещо се надява, че ще го свърши и то ще е нещо добро. Едно от изключително важните неща за младия човек е да намери смисъл, в който да се надява! Най-голямата надежда на християните е във възкресението. То дава различен смисъл на целия живот. За това и най-светлият християнски празник е Великден.

Любов – Много се говори, пише, пее за любовта. В християнството има един стандарт за любов и това е кръстът и жертвата на Христос. Можем много да си говорим колко се обичаме и това е хубаво, но истинският тест на любовта е какво можем да жертваме един за друг.

Семейство – Трябва да уточня, че в християнските принципи говорим за традиционното семейство – мъж и жена свързани в брачен съюз! Това е семейството според разбиранията на християнството и в такова семейство се раждат и отглеждат децата. Библията говори много за любовта в брачните взаимоотношения, както и за послушанието на децата (една от десетте Божии заповеди).

Трудът – Поговорката “Който не работи не трябва и да яде” всъщност е цитат от Библията. /2 Солунци 3:10/ Трудът и старанието са ясно подчертани добродетели, които всеки християнин трябва да усвои.

Законност – Библията говори за Бога като “Бог на реда”. В нея ясно се посочва, че законността и правдата са от Бога, а неправдата, корупцията и безнаказаността водят до тежки последици.

Това не е всичко, но е само малък пример за характера, който искаме младите хора да изградят у себе си, като се облягат на християнските ценности и убеждения.